Choď na obsah Choď na menu
 


Ľubovník bodkovaný - Ľubovníkový čaj

25. 8. 2012

Ľubovník bodkovaný:Je veľmi užitočná rastlinka. Mne osobne naposledy velmi pomohla, nedalo sa mi v noci spať a harmančekový čaj sme už nemali. Tak som sa prehrabávala v krabici s čajíkmi až kým som nenatrafila na Ľubovník :) Vyskúšala som ho ako zaberie. Je vážne skvelý ,velmi upokojujúci. Tak som sa teda rozhodla že vám ho trochu priblížim.

História: Ľubovník je krásna rastlina s mnohými žltými kvetmi obľubujúca veľa slnka a dobrú kyprú pôdu. V našich dedinách už dávno prisudzovali tejto rastline zázračnú moc. Počas svätojánskej noci zbierali dievčatá jej kvety, pripravovali z nich nápoje lásky a dávali ich piť mládencom, aby sa do nich zaľúbili.

Opis:Ľubovník je vytrvalá rastlina dorastajúca do výšky 30 až 90 cm. Jej listy i kvety sú posiate drobnými bodkami, ktoré sú vlastne malé žľazy obsahujúce červený olej.žiarivo žlté päťpočetné kvety po rozpučení zmenia farbu na krvavočervenú. Ľubovník kvitne od júna do septembra. Vyžaduje priepustnú pôdu a slnečné stanovište, alebo polotieň. V našich podmienkach sa rastlina vyskytuje bežne aj vo voľnej prírode.
Rozmnožujeme ho buď výsevom, alebo koreňovými odrezkami odobratými na jar alebo jeseň.

Zber: Ľubovník zbierame najlepšie na začiatku kvitnutia, pokiaľ sú ešte všetky kvety mladé. Striháme kvitnúcu vňať - asi 15 cm dlhé vrcholčeky aj s listami. Usušený Ľubovník skladujeme vo vzduchotesných a tmavých nádobách.

Liečivé účinky: V 80.rokoch 20. storočia sa vedcom podarilo zistiť že ľubovník je silný a účinný prírodný prostriedok proti depresiám. Obsahuje hypericin, ktorý účinne pomáha pri depresiách. Ďalej obsahuje zložky s protivírusovým pôsobením a látky posilňujúce imunitný systém - flavonoidy, vďaka ktorým je účinný proti vírusom, baktériám a plesniam. Výluh z kvetov pôsobí ako sedatívum, pomáha pri bolestiach hlavy, reumatických bolestiach a pri nervových ťažkostiach. Je veľmi dobrý na nervy - upokojuje, priaznivo vplýva na psychiku, pomáha zbaviť sa stavov strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Výťažky dobre pôsobia i pri chorobách pečene a žlčníka, pri žalúdočných vredoch, pri chorobách močových ciest a taktiež proti pomočovaniu detí. Okrem toho urýchľujú krvný obeh a zvonka slúžia na kloktanie pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny. Čaj z ľubovníka je veľmi chutný.
Odporúča sa piť ho aspoň tri týždne, aby sa prejavil jeho celkový účinok. Počas liečby ľubovníkom sa neodporúča slnenie!

zdroje textov :

http://www.liecbabylinkami.euweb.cz/lubovnik.htm

http://www.bylinky.sk/?/Atlas/Lubovnik

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.